Gezondheid

Vervroegd in de overgang. Hoe herken je het en wat doet het met je?

De overgang is een periode met hormonale, lichamelijke en geestelijke veranderingen die bij de meeste vrouwen rond het vijftigste levensjaar voorkomt. Wat is de overgang? Wanneer ben je vervroegd in de overgang? Hoe herken je het en wat doet het met je?

Wat is de overgang?

De overgang is de periode waarin een vrouw overgaat van vruchtbaarheid in onvruchtbaarheid. De eierstokken verminderen en stoppen uiteindelijk de afgifte van oestrogeen en progesteron, waardoor er allerlei lichamelijke en geestelijke veranderingen zullen optreden. De menstruatie zal steeds onregelmatiger worden en tenslotte helemaal stoppen.

Wanneer ben je vervroegd in de overgang?

Je bent vervroegd in de overgang als je voor je veertigste levensjaar stopt met menstrueren. Dit wordt ook wel ‘Primaire Ovariële Insufficiëntie” (POI) of ‘Prematuur Ovarieel falen’ (POF) genoemd. Je raakt vervroegd in de overgang als de eierstokken niet meer werken. Dit betekent dat er geen ei blaasjes meer groeien en er geen eisprong meer plaatsvindt.

Wat zijn de symptomen van een vervroegde overgang?

Normaal gesproken komt een vrouw rond haar vijftigste levensjaar in de overgang. Bij een hele kleine groep vrouwen begint de overgang al voor haar veertigste.

Je kunt een vervroegde overgang herkennen aan het langer dan 4 maanden uitblijven van de menstruatie en een verhoogde concentratie van het Follikel Stimulerend Hormoon (FSH).

Wat gebeurt er bij een vervroegde overgang

Bij de geboorte heeft een vrouw ongeveer 2 miljoen eicellen. Vlak voor de overgang zijn daarvan nog ongeveer duizend eicellen over. Er zijn dan onvoldoende eicellen aanwezig en er is geen menstruatiecyclus meer. Bij vrouwen die vervroegd in de overgang zijn is de voorraad eicellen door verschillende redenen al op jongere leeftijd op raakt.

Wat doet een vervroegde overgang met je?

Wanneer je vervroegd in de overgang bent merk je dit meestal pas als je stopt met de pil. Je menstruatie blijft voor langere tijd uit terwijl je niet zwanger bent. Daarnaast kun je ook last krijgen van de typische overgangsklachten zoals opvliegers, slapeloosheid, stemmingswisselingen, gewichtstoename, droge huid en droge vagina.

Meestal wordt er door de jonge leeftijd niet direct gedacht aan de overgang. De diagnose ‘vervroegde overgang’ kan dan als een donderslag bij heldere hemel aankomen. De gevolgen zijn groot, want je vruchtbaarheid neemt af en daarnaast kan een vervroegde overgang ook andere lichamelijke gevolgen hebben zoals botontkalking.

Laat je onderzoeken

Wanneer je vermoedt dat je vervroegd in de overgang bent, maak dan een afspraak met je huisarts. Hij zal je doorverwijzen naar de juiste arts of specialist.

Tip: https://ymea.nl/

Dit vind je misschien ook leuk...