Gezondheid 

Sportfysiotherapie: van amateur tot topsporter

Sportfysiotherapie is een specialisatie richting binnen de fysiotherapie waarbij de focus ligt bij de preventie, voorlichting en de verdere behandeling van sportblessures. De therapeut kan beginnend sporters helpen bij het voorkomen van blessures, maar begeleidt ook ervaren sporters die op een hoog niveau hun sport willen beoefenen. Naast deze groep van sporters kan sportfysiotherapie Amersfoort ook andere doelgroepen behandelen, zoals ouderen en kinderen, waarbij het sporten soms onderdeel is van een revalidatie of andere vorm van therapie.

De therapeut voorziet je van advies op maat en kijkt naar elk persoonlijk geval wat de beste vorm van behandeling en voorlichting is.Naast de sportafdeling in het ziekenhuis zijn sportfysiotherapeuten ook steeds vaker te vinden bij sportverenigingen om specifieke hulp te bieden voor de sport waarbij ze aangesloten zijn. De therapeut kan dan overleggen met je trainer om een nog persoonlijker behandelplan te creëren.

Werkwijze en behandeling

De therapie van een sportfysiotherapeut kan gericht zijn op alle verschillende spieren en gewrichten van het lichaam. De focus van de behandeling ligt vaak op de blessure, of het voorkomen hiervan, maar hiernaast wordt er ook gekeken naar de connectie met andere lichaamsdelen. Door naar het gehele lichaam te kijken, kunnen andere onderdelen van het lichaam getraind worden die nog wel goed te belasten zijn.

De meest voorkomende blessures en aandachtsgebieden van de fysiotherapeut zijn de knie, enkel en schouder, maar ook pols- en rugblessures worden vaak behandeld. Door middel van een gerichte behandeling van de sportfysiotherapeut kan een blessure snel worden verholpen, waardoor je snel weer kan gaan sporten. Ook is de behandeling erg belangrijk vanwege voorlichting en preventie om een herhaling van de blessure in de toekomst te voorkomen.

Nederlandse vereniging voor Fysiotherapie in de Sportgezondheidszorg (NVFS)

De NVFS, Nederlandse vereniging voor Fysiotherapie in de Sportgezondheidszorg, is een beroeps inhoudelijke organisatie die deel uit maakt van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). De NVFS is opgericht in 1981 en is de belangenorganisatie voor de fysiotherapeuten die werkzaam zijn in de sportgeneeskunde. Een sportfysiotherapeut is ook te herkennen aan het NVFS keurmerk en therapeuten zijn vaak werkzaam in speciale praktijken of op de sportmedische afdeling van een ziekenhuis.

Related posts