Relaties

Oefeningen bij een relatie coach

Wat doet een relatie coach?

Een relatie coach kijkt naar een relatie en probeert te ontdekken waar knelpunten zitten. Deze knelpunten worden dan eerst onder de aandacht gebracht, zodat voor beide partners duidelijk is waarom de relatie niet meer zo prettig verloopt. Vervolgens kijkt de coach naar wat er veranderd kan worden. Hij doet dat door te kijken naar bepaalde gedragspatronen binnen de relatie. Is er een oorzaak in een manier van doen te vinden bij een of allebei de partners? Het kan zo zijn dat er dan ook een steeds terugkerend gevolg is, waardoor de relatie in een vervelend kringetje blijft ronddraaien. De coach probeert dan gedragsverandering teweeg te brengen.

Relatie coach: gedragsverandering

Een relatie coach weet dat oorzaak en gevolg niet onderschat mogen worden in een relatie. Stel dat een van de partners zegt: “Ze heeft nooit tijd voor mij.” Dan weet de coach dat een reactie als “Maar jíj ziet me toch niet staan, dus waarom zou ik dan nog tijd voor je vrij willen maken?” een mogelijke reactie is. Een coach probeert dan een dergelijk cirkeltje te doorbreken door gedragsverandering te stimuleren. In dit voorbeeld kan de partner die zich ongezien voelt, elke dag een aantal minuten de onverdeelde aandacht krijgen. Dan valt de oorspronkelijke beredenering dat haar partner haar niet ziet staan, ook weg. Op deze manier geeft de coach verschillende manieren mee om gedrag te veranderen en de relatie nieuw leven in te blazen.

Is een sessie bij een relatie coach vervelend?

Bij een relatie coach wordt er gekeken naar hoe je gedrag kan worden veranderd. Voordat je je gedrag kan veranderen, moet je je daar bewust van worden. Deze bewustwording begint ermee dat je je beseft waarom je bepaalde dingen precies doet. Dat kan soms erg confronterend zijn en pijnlijke zaken blootleggen. Een sessie is dus niet uitgesproken makkelijk. Daar staat tegenover dat de meeste mensen die dergelijke sessies doen, zichzelf en de ander beter leren kennen. Na verloop van tijd geeft het blootleggen van dit soort zaken een vermoeid, maar opgeruimd gevoel, alsof er een last van hen is afgevallen. Het vraagt dus wel enige moed, maar uiteindelijk zal het de moeite waard zijn.

Meer weten? Kijk op Sabinewensing.com.

Dit vind je misschien ook leuk...