mondkapje
Gezondheid

Mondkapjes: wanneer zijn ze verplicht en wanneer dringend geadviseerd?

De overheid heeft recentelijk de richtlijnen weer aangescherpt en mondkapjes zijn nu een groter deel van ons leven. Behalve de verplichting in het openbaar vervoer wordt het nu ook dringend geadviseerd om mondkapjes te dragen in openbare gebouwen. Deze regels zijn een aanvulling op de basisregels die we allemaal al sinds de uitbraak van het Coronavirus volgen. Het spreekt voor zich dat de regels en richtlijnen nodig zijn om de verspreiding van het virus tegen te gaan, maar soms is het lastig om te blijven volgen wat verplicht is, wat aangeraden wordt en wat als standaard moet worden aangenomen.

Mondkapjes zijn verplicht

In het openbaar vervoer zijn mondkapjes verplicht. Deze verplichting is de reden dat we allemaal weer met de bus, trein, metro en tram mogen reizen. De basisregels zijn in het openbaar vervoer niet op te volgen en daarom zijn er in die situaties extra maatregelen nodig. Je moet een niet-medisch mondkapje dragen vanaf het moment dat je het voertuig instapt en tot het moment dat je er weer goed en wel uit bent. Koop geen medische mondkapjes, want die moeten op voorraad blijven voor het medische personeel. In het openbaar vervoer mag je wegwerp-, stoffen- en zelfgemaakte kapjes dragen.

Dringend geadviseerd in openbare ruimten

Het wordt nu ook dringend geadviseerd om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Dat is geen verplichting, maar als je de winkel, het tankstation, het museum, de stationshal, de bibliotheek of het vliegveld binnenstapt, wordt het wel dringend aangeraden om een mondkapje te dragen. Dit zijn afgesloten ruimten waar het nodig is om extra uit te kijken. Ook hier zijn het weer niet-medische mondkapjes die verplicht zijn. Omdat niet iedereen ze draagt, loop je nog steeds de kans om het virus op te lopen. Voor extra zekerheid kun je dan een niet-medisch mondkapje met filter aanschaffen.

Standaard basisregels overal buiten

Als je buiten bent wordt aangeraden om de standaard basisregels te volgen. Deze regels zijn voor iedereen ondertussen een tweede natuur geworden. Je moet 1,5 meter afstand houden, dus bij elkaar op de fiets mag niet. Je mag geen handen schudden, moet regelmatig je handen wassen, druktes vermijden, zoveel mogelijk van huis werken en in je elleboog niezen en hoesten. Deze basisregels zijn bedoeld om er in situaties zoals buiten zorg voor te dragen dat het virus niet van de ene- naar de andere persoon kan worden overgebracht. Ook deze regels zijn ondertussen aangescherpt, dus zorg ervoor dat je er bekend mee bent.

Wat doe je het beste?

De verplichting van mondkapjes voor in de trein, het dringende verzoek om een mondkapje in openbare ruimtes te dragen en de basisregels zijn er niet voor niets. De mondkapjes zijn een toevoeging aan de basisregels, dus ook als je deze draagt houd je nog steeds 1,5 meter afstand enzovoorts. Het is beter om je te houden aan wat de overheid aanraadt en opdraagt, zodat we samen het Coronavirus de baas kunnen worden.

Dit vind je misschien ook leuk...