BalenciagaFashion 

De mode van Spanje

Wanneer we aan de Europese mode denken krijgen we vooral beelden in ons hoofd van landen zoals Frankrijk en Italië. Spanje is niet persé een van de landen waar we aan haute couture mode denken. Toch komen een aantal van de beste designers uit Spanje. In dit artikel wil ik dieper ingaan op een van de beste Spaanse designers, namelijk Balenciaga. We bespreken de geschiedenis van deze designer en waarom zijn werk zo invloedrijk is. Mocht je deze zomer op vakantie gaan naar Spanje dan is dat een fantastische gelegenheid om een van zijn producten aan te schaffen. Ze zijn natuurlijk ook vanuit Nederland te bestellen.

Stichting merk

Het merk Balenciaga was gesticht door de gelijknamige Cristóbal Balenciaga in 1917. Hij opende zijn eerste boetiek in de Spaanse stad San Sebastián. Ik ben persoonlijk een aantal keer naar San Sebastián op vakantie geweest. Alhoewel het niet een van de grootste en meest bekende steden van Europa is mag San Sebastián absoluut niet vergeten worden. Het is namelijk een van de mooiste steden van Spanje. De stad is niet voor niets onderdeel van het wereld erf fonds. Daarnaast is het ook een rijke en bruisende stad. Vol met mooie winkels. Het is een logische stad om een fantastisch kledingmerk te beginnen. Snel na de opening van zijn eerste winkel in San Sebastián opende Balenciaga nieuwe winkels in Madrid en Barcelona. Hij werd beroemd onder andere omdat de Spaanse koninklijke familie en de adelheid zijn kleding droeg.

Verhuizing naar Spanje

In dit artikel wil ik dieper ingaan op een van de beste Spaanse designers, namelijk Balenciaga.

Helaas moest tijdens de Spaanse burgeroorlog hij Spanje verlaten en vestigde hij zich daarna in Parijs. Tijdens de Wereldoorlog reisden mensen met gevaar voor eigen leven naar Parijs om zijn kleding te zien. Desondanks was het pas na de tweede wereldoorlog toen hij echt wereldberoemd werd. Uiteindelijk was er ook controverse rondom zijn merk. In 1957 koos hij er namelijk voor zijn kleding pas een dag voordat de kleding in de winkels verscheen aan de pers te laten zien. Op deze manier hoopte hij het stelen van zijn designs te voorkomen. Maar de pers was het hier niet mee eens.

Balenciaga had ook een aantal bekende leerling protegés. De meest beroemde daarvan die nu zijn eigen modehuis is gestart was Hubert de Givenchy. Givenchy was ook trouw aan Balenciaga tijdens het pers debacle. Desondanks kozen ze er uiteindelijk toch voor om vier weken van tevoren hun designs aan de pers te vertonen. Balenciaga was nooit bezig met pers en marketing. Daardoor zijn er mensen die claimen dat Christian Dior veel van het werk van Balenciaga stal en als zijn eigen ideeën presenteerde.

Related posts