Gezondheid

De elektronische sigaret: gezonder, socialer, duurzamer en goedkoper dan tabakssigaretten

Iedereen weet het: roken is slecht voor de gezondheid. Niet alleen voor de rokers zelf, maar ook voor de mensen in de directe omgeving van rokers. Het is dan ook belangrijk om te stoppen met roken. Maar makkelijk is het zeker niet. Rokers zijn dan ook op zoek naar een effectieve manier om te stoppen. De elektronische sigaret (ook wel “e-sigaret” genoemd) is de laatste jaren opgekomen als alternatief voor de klassieke tabakssigaret.

Een elektronische sigaret berust op damp. De vloeistof die in de elektronische sigaret wordt verdampt, bestaat uit verschillende stoffen, waaronder smaakstoffen. Er zit ook nicotine in de vloeistof, maar geen tabak (de belangrijkste boosdoener van de klassieke sigaret). De vloeistof van de elektronische sigaret wordt de “e-liquid” genoemd. Bij het verhitten ervan ontstaat een damp die de gebruiker inhaleert. De elektronische sigaret is er in allerlei modellen en smaken beschikbaar.

Wat zijn nu de voordelen van de elektronische sigaret? We maken de balans op met 4 belangrijke redenen die je als roker ertoe kunnen zetten om voor de elektronische sigaret te kiezen!

Het gezondheidsvoordeel

Het is uit wetenschappelijk studies gebleken en ook het RIVM bevestigt het in haar voorlichting aan rokers: bij een elektronische sigaret komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij gewone sigaretten. Belangrijk is natuurlijk wel dat gebruikers de elektronische sigaret op een legale markt kopen en zelf geen schadelijke stoffen aan de e-vloeistof toevoegen. Het eerste onmiskenbare voordeel van een elektronische sigaret is dus de positieve impact op je gezondheid. 

Het volledig stoppen van nicotine blijft het doel, maar met het afbouwen van je nicotineverbruik is veel gemakkelijker met een elektronische sigaret dan via het verminderen van tabakssigaretten! De elektronische sigaret maakt het mogelijk om de dosering van nicotine in de e-liquids geleidelijk af te laten nemen. In je eigen tempo raak je zo van je nicotineverslaving af.

Met de elektronische sigaret geen keelpijn en hoestbuien meer! Het gebruik van de elektronische sigaret heeft een directe impact op het ademvermogen van ex-rokers. Als je veel hoest terwijl je sigaretten rookt, zul je bij het gebruik van de elektronische sigaret merken dat de hoest snel vermindert. Je gaat ook steeds beter ademen! En misschien krijg je daardoor ook meer zin om weer (of meer) te sporten. Nog een voordeel van het gebruik van de elektronische sigaret ten opzichte van tabak: de geuren en smaken komen terug! Als je een bloem openen zich je zintuigen.

Volksgezondheid

Stoppen met roken is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor anderen in je omgeving (op het terras, op straat, in huis)! Het meeroken van niet-rokenden door het indirect inademen van tabaksrook noemen we “passief roken”. Dit passief roken is een reëel maatschappelijk probleem. Met de elektronische sigaret, zullen ook passieve rokers minder schadelijke stoffen inademenen! En dat is wel zo sociaal!

Een elektronische sigaret is duurzamer

Een elektronische sigaret is ook minder schadelijk voor de natuurlijke omgeving. Sigarettenpeuken zijn een echte plaag voor het milieu en vooral voor de oceaan. Eén sigarettenpeuk kan tot 500 liter water vervuilen! Elk jaar worden 4,3 biljoen sigarettenpeuken weggegooid, niet alleen op straten in stad en dorp, maar vaak ook direct in de natuur waar ze extreem vervuilend zijn en tot 15 jaar nodig hebben om te ontbinden. Je kunt biologische e-liquids kopen, gemaakt van natuurlijke smaken, plantaardige monopropyleenglycol en biologische plantaardige glycerine. Om overconsumptie te voorkomen, kun je (onderdelen van) een e-sigaret kopen die van duurzame materialen zijn gemaakt. En vergeet ook u niet om je afval te sorteren!

Een elektronische sigaret is goedkoper

Een ander voordeel van de elektronische sigaret is dat het gebruik relatief goedkoop is. Voor een pakje sigaretten betaal je nu al snel rond de 8 €, en naar alle waarschijnlijkheid zal de prijs de komende jaren blijven stijgen. Je zult je vanuit prijstechnisch oogpunt wellicht afvragen, hoeveel sigaretten er kunnen worden vervangen met een flacon van 10 ml e-vloeistof. Het is moeilijk om dat precies te zeggen.

Om de verhouding tussen de hoeveelheid vloeistof en het aantal sigaretten te berekenen, spelen verschillende factoren een rol, waaronder de behoefte aan nicotine ( het verdampen van een goed gedoseerde e-vloeistof is hierbij van belang), de weerstand (de damp in subohm verbruikt meer e-liquid) maar ook de materialen die bij de damp komen kijken (hoe krachtiger deze materialen, hoe groter de hoeveelheid verdampte e-liquid). Maar zelfs als je een zware e-liquid-gebruiker bent en je voor een geavanceerde e-sigaret kiest, kost de e-sigaret minder dan het roken van tabakssigaretten. Een e-sigaret kopen is dus echt voordeliger!

Dit vind je misschien ook leuk...