bruidsjurk winkel
Mode

Bruidsjurken in winkel kopen?

De grote dag is aangebroken, jij en je partner gaan trouwen! Bij een trouwerij hoort natuurlijk een bruidsjurk, deze kun je online bestellen of je kunt ervoor kiezen om naar een bruidsjurk winkel te gaan. Wil je meer informatie over bruidsjurken, lees dan gauw verder. Hieronder lees je namelijk belangrijke informatie over bruidsjurken! 

Waarom zijn de meeste trouwjurken wit? 

Er bestaan ontzettend veel verschillende bruidsjurken; lange, korte, noem het maar op. Meestal zijn alle trouwjurken wit, dit is een soort statement op de bruiloft. Wit was in de hogere klassen altijd al een veelvoorkomende kleur voor een bruidsjurk maar ook zilver en blauw waren populair. Eind 18e eeuw werd wit steeds meer dé kleur voor een bruidsjurk. Rijke vrouwen droegen bruidsjurken van witte zijde, later droegen zij ook bruidsjurken van mousseline. Minder rijke vrouwen bleven gekleurde bruidsjurken dragen, van minder kostbare en kwetsbare stoffen, denk aan wol en katoen.

De bruiloft van koningin Victoria in 1840 had veel invloed op de ontwikkeling van de bruidsjurken. Zij koos bewust voor een eenvoudige witte bruidsjurk met een sluier. Dit werd al snel de standaard in Engeland en ook ver daarbuiten werd hetzelfde beeld hiervan gecreëerd. 

Het witte van de jurk symboliseert de zuiverheid van de bruid. Vanaf de jaren 60 in de twintigste eeuw werden ook andere kleuren jurken erg populair. Toch trouwen de meesten tot op de dag van vandaag nog steeds in het wit. 

Welke soorten bruidsjurken zijn er?

Er zijn zoals er al eerder in deze blog werd verteld ontzettend veel verschillende bruidsjurken. Je hebt veel verschillende thema’s, denk aan bijvoorbeeld:

  • Klassiek 
  • Vintage
  • Eenvoudig
  • Sisi
  • Sluik vallend
  • Geplooid 
  • Modieus

 Iedereen heeft een eigen stijl en daar kun je alles heel goed op aanpassen. 

Ook bestaan er jurken met een lange sluier, je kunt er ook voor kiezen om een bruidsjurk in de winkel uit te zoeken die dit niet heeft! Deze sluier kan gewoon wit zijn, maar hij kan ook gemaakt worden in een andere kleur, door dit toe te passen krijg je weer een heel ander effect! 

Na de bruiloft 

Tot begin twintigste eeuw werden de meeste bruidsjurken na de bruiloft vermaakt en soms geverfd zodat ze gedragen konden worden bij andere feestjes en gelegenheden. Vroeger werd de bruidsjurk ook vaak gebruikt als wiegbekleding voor het eerste kindje, met de sluier als hemeltje. Ook werd er soms een jurkje voor de baby voor bij het dopen van gemaakt.

Tegenwoordig heeft de trouwjurk meestal na de bruiloft geen functie meer. Na afloop van de trouwerij willen veel vrouwen hun jurk bewaren als herinnering. Soms wordt de trouwjurk verkocht, maar dit gebeurt niet vaak. Ook willen vrouwen vaak als ze gaan trouwen een nieuwe jurk en geen tweedehands trouwjurk.

Van welk materiaal wordt een bruidsjurk meestal gemaakt? 

De meeste jurken worden gemaakt van kant, tule, zijde, satijn of (imitatie) bont. Deze stoffen kunnen daarnaast nog pailletten of pareltjes bevatten. Vroeger werden parels gezien als een teken van ongeluk omdat ze de vorm hebben van tranen, hierdoor werden ze niet bevestigd op de trouwjurken. Door de tweede wereldoorlog werden alle materialen extreem schaars, hierdoor werden er ook wel trouwjurken gemaakt van parachutestof. 

Dit vind je misschien ook leuk...